dinsdag 22 augustus 2006

Blond

De laatste keer dat Irma Schogt (Markettiming.nl) in mijn programma was, heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Ons reactie-adres werd bedolven onder kritische mailtjes, in de Koffiekamer van www.iex.nl werd een draad gestart die meer dan 3000 keer bekeken werd. Als u hier klikt, ziet u dat ik daarop heb gereageerd:
http://www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&topic=1100537&Page=1

Ik kijk niet op van het feit dat Irma’s methode reacties uitlokt. Een groot deel van haar verwachtingen is gebaseerd op algemeen geaccepteerde technische analyse en historisch onderzoek. Maar voor het laatste deel kijkt ze naar de stand van de planeten. En het verband tussen de maan en de beurs is niet bewezen. Wél is het zo, dat eerder dit jaar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat koersen vooral stijgen bij nieuwe maan. (zie onderstaand artikel uit het Financieele Dagblad).

Toespelingen op onze haarkleur – we zijn allebei blond – zijn natuurlijk ook zo gemaakt. Geeft niet, ik heb er ook regelmatig voordeel van en ik wed Irma ook.

Wat me wél verbaast is dat het lijkt alsof sommige mensen op het forum ook blond zijn. Zelfs actieve, ervaren beleggers verwachten dat de visie die gegeven wordt in de BeursBriefing en BeursTips altijd uitkomt. Maar we hebben het hier over visies en verwachtingen die in het programma naar buiten worden gebracht. Ik voel me geroepen de beleggers onder u nog eens te waarschuwen.
Voordat u blind een tip van een beurskenner volgt, is het wel belangrijk u dit te realiseren. Bekijkt u het als een analyse van Johan Cruyff voor de wedstrijd. Cruyff weet alles van het spel, maar de uitslag staat pas vast als de wedstrijd gespeeld is.


=================================
Maanzieke belegger boekt meer winst
24-04-2006
FRITS CONIJN
Koersen stijgen vooral bij nieuwe maan . Recent onderzoek inventariseert de mogelijke kansen.
AMSTERDAM - Slaapproblemen, depressies en zelfmoordneigingen. Herhaaldelijk heeft de wetenschap een verband aangetoond tussen de stand van de maan en het menselijk gedrag. Zo blijkt de alcoholconsumptie en het aantal bezoeken aan de psycholoog aanmerkelijk hoger tijdens de vollemaanperiode dan bij nieuwe maan .Ook op de financiële markten wordt de stemming deels bepaald door de maan . Dat zou blijken uit het onderzoek 'Are Investors Moonstruck?' van Kathy Yuan, Lu Zheng en Qiaoqiao Zhu van de Universiteit van Michigan.


Een samenvatting van deze studie verscheen onlangs in het tijdschrift Journal of Empirical Finance.Volgens de onderzoekers handelen beleggers niet alleen rationeel, maar laten zij zich bij hun beslissingen ook beïnvloeden door hun humeur. Daarbij is de veronderstelling dat zij bij volle maan chagrijnig zijn en weinig vertrouwen hebben in de toekomst. Eigendomsbewijzen worden dan minder gewaardeerd dan bij nieuwe maan .Deze hypothese werd getoetst door het verloop van 48 aandelenindices van 1973 tot en met juli 2001 te bestuderen. Voor de maangegevens maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van het United States Naval Observatory.

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Een strategie die tijdens volle maan inspeelt op koersdalingen en bij nieuwe maan speculeert op stijgingen, levert per jaar een winst op van gemiddeld 4,8%. Ook na aftrek van de transactiekosten resteert voor de belegger een mooi rendement.Dit effect speelt vooral bij portefeuilles waarbij alle aandelen even zwaar wegen. Als enkel fondsen met een grote marktkapitalisatie worden geselecteerd, heeft de stand van de maan een significante, maar toch minder grote invloed. 'Niet vreemd', aldus de onderzoekers. 'Deze fondsen hebben relatief meer institutionele dan particuliere beleggers. Bij die eerste groep is het beleggingsproces gevat in strikte procedures, zodat emoties minder invloed hebben.'

Om de invloed van andere verklaringen uit te sluiten, werden bijvoorbeeld de dagen waarop belangrijke macro-economische cijfers verschenen uit de uitslagen geschrapt. Ook de oktobercrisis uit 1987, de Golfoorlog, de Mexicaanse pesocrisis en de Russische crisis speelden geen rol. De sluipkrach van na 2000 valt voor het grootste deel buiten de onderzoeksperiode.Daarmee is volgens de onderzoekers bewezen dat de maan een grote invloed heeft op koersuitslagen. Hoever hun vertrouwen in de resultaten strekt, is onduidelijk. Zo blijft onvermeld of zij in de toekomst een portefeuille inrichten op basis van de stand van de maan .
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is